mandag den 10. december 2012

Det skjulte madspild

Madspild defineres ofte som den del af madaffaldet, der smides væk selvom det sagtens kan spises. Hvis man ser på madspild i et bredere perspektiv som inkluderer ’det skjulte madspild’, nemlig de planter og dyr, der kunne have været spist af mennesker, hvis de blev behandlet eller udnyttet optimalt gennem hele kæden fra primærproducent til detailhandel. 
Indenunder det skjulte madspild hører der også det tab med der sker på marken, når der f.eks er stor krav til frugt og grønt, men der høstes mindre end det maksimale, eller hvis producenten af forskellige årsager må bruge sine råvarer på en ikke tiltænkt måde. Det samme som hvis man smider fisk eller dyr der dør af sygdomme eller smides ud på slagteriet, det betragtes også om en del af  "det skjulte madspild"
Der bliver smidt rigtig meget mad ud fra butikker, fordi varer med kort holdbarhed sender et dårligt signal til kunderne, så der bliver smidt massere af frisk mælk og brød ud, inden holdbarhedsdatoen er overskredet. Der bliver også smidt kød ud pga. det.
Der er også mange varer der bliver smidt ud pga. ligegyldige fejl, f.eks var der på et tidspunkt en butik der smed en masse rittersport ud, fordi holdbarhed deklarationen stod på italiensk. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar