mandag den 10. december 2012

Klima og økonomi

  • En familie på 2 voksne og 2 børn ville kunne sparer 10.000 kr om året, hvis de udnytter alt deres indkøbte mad. Hvis vi undgår dette madspild, vurderes det til at vi mindst kan spare 8,4 milliarder kr. om året. det vurderes også at hvis den vestlige verden reducerer ressourcerne med 5%, så vil der være plads til 55 millioner flere mennesker - som ville få sammen levestandard som den vestlige verden. Om 20 år - så har jordens befolkning brug for mindst 50% mere mad, 45% mere energi og 30% mere vand.
  • Et biogasanlæg kan køre på madaffald – 1 ton madaffald kan potentielt omsættes til 1100 kWh. Det betyder, at det madspild, som ikke kan indtages kan bruges til energi. Resterne fra energiproduktionen i bioanlægget kan bruges til gødning.
     
  • I Danmark smider vi en del mad ud – både i hjemmet og i supermarkederne. Madspild skader klimaet, fordi der bruges unødvendigt meget energi på produktion og transport af maden.Ifølge stopspildafmad.dk kasseres 303.000 ton spiselige fødevarer i fødevaresektoren og de danske husholdninger kasserer 237.000 ton mad.

    1.  Mellem 30-50 % af den mad der bliver produceret i verden bliver smidt ud. Uden det gør gavn for hverken dyr eller mennesker. På grund af det store madspild, udleder madspildet lige så mange drivhusgasser, som hele verdens transportsektor. 
    2. Man anslår i EU at ca en tredjedel af verdens mad produktion bliver produceret lige direkte til skraldespanden. En stor engelsk undersøgelse peger på et madspild på over 30%. Ifølge en undersøgelse er Danmark det land der smider mest mad ud pr indbygger, ca over 800 kg om året. 
    3. I udviklingslandene ( U-landene ) sker det største madspild, når maden skal fra jord til forbruger. Store mængder mad rådner, bliver angrebet af svampe eller spist af dyr på grund af dårlige opbevaringsforhold, manglende køling og utilstrækkelig transport. Men når først et fattigt menneske får en pose ris, er der ikke det store spild: Det skal hun nok sørge for at få spist sammen med familien.   
    4. I vores del af verden er det omvendt end i udviklingslandene. Vi har et effektivt landbrug og en fødevareindustri, der ikke spilder en dråbe mælk eller et gram svinekød på fabrikkerne. Men når man kigge i vores eget køleskab eller skal lave mad, går det helt galt. Det der bliver tilovers i gryden og på tallerkenen, bliver bare smidt direkte ud i skraldespanden. Hvis en yoghurten er gået én dag over tid, betragtes den af mange som giftigt affald, der øjeblikkeligt bliver hældt i kloakken. Derfor konkluderer Danmarks Jordbrugsforskning (DJF) og en række udenlandske undersøgelser, at det største madspild målt i ton sker hjemme hos forbrugeren. DJF konkluderer dog også, at den næststørste kilde til madspild er i detailhandlen ( slag af varer til private)
    5.  
       
      Linket: http://www.concito.info/nyheder/madspild-kaempe-klimaproblem   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar